Wandelingen voor individuele bezoekers

Het stadhuis

Ontdek het verhaal achter één van de bekendste gotische stadhuizen ter wereld en dé trots van Leuven. We vertellen je wat Napoleon Bonaparte doet tussen de 236 beelden van een middeleeuws gebouw en waarom de Leuvenaars met enig ontzag naar de sokkels keken. Bewonder de inrichting van de wandelzaal, de salons en de grote en kleine gotische zaal. Laat je verrassen door de tafel met inlegwerk in kleurig marmer in de trouwzaal. Neem plaats op een middeleeuwse vensterbank en luister naar verhalen uit de Leuvense stadsgeschiedenis die zijn voorgesteld op de 19de-eeuwse schilderijen in de raadszaal.

Vetrekplaats: Balie van Toerisme Leuven (Naamsestraat)

Maandag tot en met vrijdag om 15 u. (Nederlands)
Vrijdag tot en met zondag om 16 u. (Engels)

Deelnameprijs is 4 euro. Er worden maximaal 8 personen toegelaten. Een mondmasker dragen is verplicht.

(Voorlopig is het stadhuis omwille van covid-19 gesloten voor bezoek).

Sporen van de Norbertijnen in de binnenstad.

In 1121, 900 jaar geleden, werd de orde van de Norbertijnen gesticht in Prémontré (Noord-Frankrijk). Al na acht jaar nodigde de toenmalige graaf van Leuven hen uit om ten zuiden van zijn stad een abdij te stichten, de abdij van Park. 

Gedurende de eeuwen ontwikkelde zich een vruchtbare wisselwerking tussen de stad en deze kloostergemeenschap. Zij raakten elkaar op elk domein van de samenleving, op politiek, cultureel, religieus, economisch en onderwijsvlak. 

Wij gaan met u op zoek naar de sporen van deze Witheren – de volkse benaming voor de orde vanwege het  witte habijt van de kanunniken – in de Leuvense binnenstad. 

Zondag 16 mei om 15 u.
Woensdag 4 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets 

Leuvens verzet tijdens de tweede wereldoorlog.

Op 10 mei 1940 viel Duitsland België binnen. Een week later, op 17 mei, namen de Duitsers na hevige gevechten Leuven in. Wat volgde was een periode van ruim vier jaar bezetting.

Al in 1941 ontstaan in Leuven de eerste kernen van verzet en worden er lokale afdelingen opgericht van de Partizanen en de Nationale Koninklijke Beweging. De eerste aanslagen vinden plaats in 1943 en naar het einde van de oorlog toe was er in het Leuvense sprake van een regelrechte burgeroorlog tussen “witten” en “zwarten”.

Wie waren en wat wilden de Partizanen, de leden van NKB, het Geheim Leger?

We proberen in deze wandeling met kleine en grote Leuvense verhalen de situatie tijdens vier jaar oorlog te schetsen en een aantal haast vergeten verzetsstrijders terug voor het voetlicht te brengen.

Zondag 20 juni om 15 u.
Woensdag 11 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven.

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.

Op wandel met Matthias Vanden Gheyn.

Op 9 april 1721 werd  Mathias Vanden Gheyn als telg van een klokkengietersdynastie geboren. Een Leuvense opdracht bracht de familie naar Leuven. Organist in de Sint-Pieterskerk en stadsbeiaardier, met zijn uitzonderlijk muzikaal talent deed Mathias de Leuvenaars uit zijn hand eten. 

Hij was een kleurrijk figuur, niet bang van een muzikale weddenschap, maar vooral een uitzonderlijk componist waarvan de werken ook vandaag nog wereldwijd worden gespeeld.

In een rondleiding langs drie beiaarden wordt het verhaal van Mathias Vanden Gheyn, de Bach van de beiaardiers,, stap voor stap ontsluierd. 

Woensdag 7 juli om 19 u.
Zondag 19 september om 15 u.

Vertrekplaats : Toren Sint-Geertrui, Halfmaartstraat, Leuven.

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.

Street Art in Kessel-Lo.

Leuven maakt deel uit van ‘Street Art Cities’, een breed internationaal netwerk van street art steden.

Ook de deelgemeente Kessel-Lo bezit heel wat indrukwekkende street art : een koe van Dindin, vossen van Dzia, een meisje met een reiskoffer van Smates, spelende kinderen van Nean, een bijtje van Bisser, het zijn maar enkele van de meest opvallende werken die je in Blauwput tegenkomt. 

Tijdens deze wandeling stoppen we zowel bij monumentale muurschilderingen als bij kleinere street-art ingrepen, waar je misschien al vaak voorbij liep zonder ze op te merken. We vertellen niet alleen het verhaal achter deze urban art, we leggen je ook uit welke technieken daarbij gebruikt worden. Je zal verrast zijn hoeveel kunst je in de straten van Blauwput zal tegenkomen.

Woensdag 14 juli om 19 u.
Woensdag 18 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Hal 5, Diestsesteenweg 104, Kessel-Lo.

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.

Leuven op de fiets. (fietstocht)

In het jaar van het WK Wielrennen 2021 moet je Leuven natuurlijk ook per fiets verkennen.

We belichten historiek van de fiets, de eerste fietsers in Leuven, de fietsfabriek die onze stad op de wereldwielerkaart zette en de verschillende velodrooms op Leuvens grondgebied. We gaan zeker niet voorbij aan de triomfen van de  Leuvense snelheidskampioen op de piste,  Jef “Poeske” Scherens.

Ook  hedendaagse onderwerpen komen aan bod zoals de fietsen die studenten na een uit de hand gelopen cafébezoek in de Dijle durven dumpen, het verkeerscirculatieplan, de  fietsstraten en fietssnelwegen, de fietsparkings en de diverse huur- en herstelplaatsen, het fietsteam van de lokale politie en andere need-to-knows voor de Leuvenaar die zich in steeds grotere aantallen duurzaam op twee wielen voortbeweegt. 

Woensdag 21 juli om 19 u.
Woensdag 1 september om 19 u.

Vertrekplaats : Oorlogsmonument op het Martelarenplein, Leuven.

Deelnameprijs is 8 euro. Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.

Luchtig Leuven.

Hou je van sappige anekdotes en smakelijke Leuvense verhalen, dan is deze wandeling iets voor jou!

Wij vertellen graag over de uitspattingen van de middeleeuwse studenten, over vrouwen van plezier en de eerste meisjesstudenten, over het enorme Leuvens drankgebruik en de onthutsende toestanden aan de oevers van de Dijle. Ook de grollen van Paep Thoon en van de Leuvenaars van vandaag komen aan bod. 

Je zal je oren soms niet geloven maar we garanderen wel dit: hoe onwaarschijnlijk ook, al onze verhalen zijn echt gebeurd. Of toch niet?

Woensdag 28 juli om 19 u.
Woensdag 25 augustus om 19 u.

Vertrekplaats : Trappen van het Stadhuis, Grote Markt, Leuven.

Deelnameprijs is 8 euro.Tickets zijn verkrijgbaar aan de balie van Toerisme Leuven of online via www.visitleuven.be/onlinetickets.